طرز تهیه آش ماست ساده با طعم عالی و خوشمزه
به گزارش طفره، آش ماست یکی از خوشمزه ترین انواع آش های محلی ایرانی است که در بیشتر منطقه ها کشورمان شناخته شده و محبوب است. رد پای آش ماست را می توانید در تبریز و شیراز پیدا کنید. البته ناگفته نماند که آش ماست بروجرد نیز در میان انواع آش معروفیت خوبی دارد. اگر با انواع کاربردهای ماست در تهیه غذا آشنا باشید، می دانید که یکی از برترین و کاربردی ترین استفاده های ماست در تهیه غذاهای آبکی مانند آش و سوپ است. آش ماست نیز انواع مختلفی دارد، مثل آش ماست بدون گوشت و آش ماست بدون حبوبات. ما در این مطلب قصد داریم تا طرز تهیه آش ماست ساده را به شما آموزش بدهیم.
مواد اولیه برای تهیه آش ماست ساده
- ماست غلیظ 4 پیمانه
- گوشت گردن 200 گرم
- استاک گوشت 1 پیمانه
- شوید 150 گرم
- نخود 1 پیمانه
- برنج 1.5 پیمانه
- پیاز بزرگ 2 عدد
- نمک به میزان لازم
- فلفل سیاه به میزان لازم
مراحل پخت آش ماست ساده
1. پخت گوشت
برای پخت گوشت میزانی پیاز را نگینی خرد نموده و درون قابلمه کمی تفت می دهیم تا سبک گردد. سپس کمی فلفل سیاه را به آن اضافه نموده و تفت می دهیم تا عطر آن آزاد گردد. در این مرحله گوشت ها را به پیازداغ اضافه نموده و تفت می دهیم تا رنگ آن تغییر کند. پس از اینکه گوشت ها سرخ شدند، درون قابلمه را آب می ریزیم و در آن را می گذاریم تا گوشت بپزد. می توانید برای تسریع کار از زودپز نیز بهره ببرید. ما برای لذیذتر شدن این آش گوشت گردن گوسفندی را پیشنهاد می کنیم، شما می توانید از هر گوشتی که مایلید بهره ببرید. پس از پخت گوشت در قابلمه را برداشته و نمک به آن اضافه می کنیم. وقتی گوشت به خوبی مغزپخت شد، آب آن را در یک ظرف جداگانه ریخته و کنار می گذاریم. گوشت را نیز درون یک بشقاب ریش می کنیم و کنار می گذاریم.
2. پخت نخود
برای پخت آش ماست می توانیم از کنسرو نخود نیز استفاده کنیم. اما اگر از نخود خام استفاده می کنید حتما آن را از شب قبل خیس کنید و قبل از پخت آب آن را عوض کنید. بهتر است نخود آش را جداگانه بپزید و طی پخت آش به آن اضافه کنید. برای پخت نخود آن ها را آبکش کنید و مجدد بشویید. آن ها را همراه با کمی آب درون یک قابلمه یا زودپز بریزید. سعی کنید میزان دو بند انگشت آب روی نخودها باشد. کمی نمک به آن ها اضافه نموده و در قابلمه را ببندید تا بپزند. پس از پخت آن ها را آبکش نموده و در ظرف جداگانه بریزید.
3. پخت برنج
قابلمه ای که می خواهیم آش را در آن بپزیم روی شعله قرار می دهیم. برنج شسته شده را در آن می ریزیم. سه و نیم پیمانه آب جوش به قابلمه اضافه نموده و اجازه می دهیم تا برنج با آب بپزد و حسابی نرم گردد. در قابلمه را می بندیم و بعد از گذشت نیم ساعت به آن سر می زنیم. برنج باید کاملا وا رفته و له شده باشد. اگر احساس می کنید که برنج هنوز نپخته است، میزان کمی آب به آن اضافه کنید و مجدد اجازه بدهید تا بپزد. بهتر است آب را کم کم اضافه کنید تا آش شما زیادی آبکی نگردد. برای اینکه آش خوش طعم تری داشته باشید، پیشنهاد ما این است که از برنج نیم دانه محلی بهره ببرید.
4. افزودن سایر مواد اولیه
در این مرحله سبزی شوید را خرد نموده و پس از پخت برنج به آن اضافه می کنیم. دو قاشق چای خوری نمک را نیز اضافه نموده و هم می زنیم. پس از مخلوط شدن مواد، آب گوشت را نیز در دو مرحله اضافه نموده و هم می زنیم. باید مرتب آش را هم بزنیم تا برنج ته نگیرد. نخود را نیز در همین مرحله به آش اضافه می کنیم. پس از نخود، نوبت به افزودن گوشت ریش شده می رسد. برای چند دقیقه آش را هم می زنیم تا مزه مواد به خورد یکدیگر بروند.
5. درست کردن پیازداغ
پیازها را روی یک تخته به صورت خلالی خرد کنید. یک تابه را روی شعله گاز قرار داده و صبر کنید تا داغ گردد. پس از داغ شدن تابه، روغن سرخ کردنی را درون آن بریزید و سپس پیازها را اضافه کنید. به پیازها فرصت بدهید تا به خوبی تغییر رنگ داده و کاملا طلایی و تُرد شوند. پس از طلایی شدن پیازها حتما کنار تابه حضور داشته باشید چراکه ممکن است پیازداغ بلافاصله بسوزد.
6. افزودن ماست
ماست را درون یک ظرف بزرگ ریخته و برای چند دقیقه می زنیم تا کاملا یکدست گردد. سپس به آرامی آن را به قابلمه آش اضافه می کنیم. زدن ماست باعث می گردد تا پس از اضافه شدن به قابلمه، ماست نبُرد. قبل از افزودن ماست، طعم آش را امتحان کنید و در صورت لزوم به آن نمک و فلفل اضافه کنید. حتما شعله گاز را روی حرارت ملایم قرار بدهید. آش را خوب هم بزنید تا از بریدن و گلوله شدن ماست جلوگیری گردد. برای 10 دقیقه آش را هم بزنید تا آش ماست خوب جا بیفتد.
7. سرو آش ماست
به عنوان مرحله پایانی می توانید میزانی از پیازداغ را به آش افزوده و مخلوط کنید. پیازداغ به آش ماست شما عطر و طعمی فوق العاده می دهد. اما اگر مایل باشید می توانید آن را به آش اضافه نکنید. آش را درون ظرف سرو بکشید و روی آن را میزانی پیازداغ و نخود تزیین کنید. آش شما آماده است و می توانید آن را در کنار خانواده نوش جان نموده و از طعم یک آش ماست استثنایی لذت ببرید.
نکات مهم درباره طرز تهیه آش ماست ساده
برای طبخ آش ماستی که طعمی دلچسب و لذیذ داشته باشد، اطلاع از نکات زیر حائز اهمیت است.
- استفاده از پیازداغ در این آش می تواند به خوشمزه تر شدن آن یاری کند. با این حال می توانید از پیاز داغ در آش ماست استفاده نکنید.
- در این روش تهیه آش ماست از سبزی شوید به عنوان سبزی آش استفاده شد. شما می توانید از هر نوع سبزی آشی که دوست دارید بهره ببرید.
- همانطور که بالاتر شرح داده شد، یک روش استفاده از گوشت در این آش ریش کردن آن است. اگر مایل باشید می توانید در آش ماست گوشت قلقلی اضافه کنید.
- برای داشتن آش با غلظت بیشتر می توانید از ماست چکیده و غلیظ شده نیز بهره ببرید.
- حتما به خاطر داشته باشید که ماست را نباید به آش در حال جوش افزود. این کار موجب بریده و گلوله شدن ماست می گردد.
- استفاده از برنج نیم دانه در آش موجب پخت زودتر برنج و لعاب بیشتر آن می گردد.
- در صورتی که غذاهایی با طعم ترش هم خوانی بیشتری با ذائقه شما دارد می توانید از ماست ترش برای تهیه آش بهره ببرید تا آش لذیذتری داشته باشد.
ضمن توجه به نکات پخت آش ماست به خاطر داشته باشید که آش ماست را می توانید در فصول سرد سال به عنوان وعده اصلی، میان وعده و نیز پیش غذا تهیه و سرو کنید.
سوالات متداول درباره تهیه آش ماست ساده
همانطور که تا اینجای مطلب خواندید، روش پخت آش ماست و نکات آن را یاد گرفتیم. بهتر است در ادامه به چند سوال پرتکرار درباره این آش نیز پاسخ بدهیم.
طرز تهیه آش ماست ساده بدون حبوبات چگونه است؟
عده ای در تهیه آش ماست از حبوباتی مانند نخود، عدس و لپه استفاده می نمایند. اما بعضی افراد آش ماست بدون حبوبات را ترجیح می دهند. برای همین می توانید در صورت تمایل مرحله افزودن حبوبات را از رسپی آش ماست حذف کنید.
آش ماست بدون گوشت را چطور می توان تهیه کرد؟
اگر زمان کافی برای پخت گوشت ندارید یا به هر دلیلی تمایلی ندارید که در آش ماست از گوشت بهره ببرید، می توانید تنها از عصاره گوشت برای پخت آش یاری بگیرید.
طرز تهیه آش ماست مازندرانی چه تفاوتی با آش ماست ساده دارد؟
اگر مایلید آش ماست را به شیوه مازندرانی تهیه کنید، به چند قلم مواد اولیه بیشتر نیاز دارید. می توانید گوشت را از آش ماست مازندرانی حذف نموده و به آن رشته آش، سیرداغ و نعنا داغ اضافه کنید.
منبع: کتاب کاله