طرز تهیه پلو ماش و کلم قمری

به گزارش طفره، پلو ماش و کلم قمری از مقوی ترین انواع غذاهای محلی اصیل و سنتی اصفهانی و از است که با موادی مانند ماش، کلم قمری و برنج همراه با گوشت چرخ نموده به صورت کوفته قلقلی با اصلا بدون گوشت تهیه می گردد. این غذا با طبعی معتدل می تواند به عنوان یک وعده اصلی در کنار ماست یا ترشی سرو گردد. با این مقاله از در همراه ما باشید تا طرز تهیه پلو ماش و کلم قمری اصفهانی را به شما آموزش دهیم.

طرز تهیه پلو ماش و کلم قمری

طرز تهیه پلو ماش و کلم قمری اصفهانی در یک نگاه

برای تهیه پلو ماش و کلم قمری اصفهانی، ابتدا برنج شسته شده را با آب و نمک برای 1 الی 2 ساعت بخیسانید. سپس، پیاز را رنده کنید و آب آن را بگیرید تا فقط تفاله پیاز باقی بماند. سبزی پلویی تازه شامل تره، جعفری، شوید، گشنیز و تره سیر را هم پاک نموده، بشویید و نسبتا درشت ساطوری کنید. در صورت نبود سبزی تازه، از سبزی منجمد یا خشک (پس از آماده سازی) بهره ببرید.

پس از آن، گوشت چرخ نموده را با پیاز، نمک و ادویه ورز دهید و به شکل کوفته قلقلی سرخ کنید. سپس، کلم قمری را نیز خرد کنید و تفت دهید و ماش را جداگانه بپزید. سبزی ها را نیز کمی تفت دهید و در نهایت برنج را آبکش کنید. در ادامه، همه مواد را به صورت لایه ای همراه با زعفران و دارچین در قابلمه بریزید و با ته دیگ دلخواه دم کنید. این پلوی مقوی را می توانید با ماست، ترشی، سبزی خوردن و مغزیجات سرو و تزیین کنید.

برای مطالعه جزییات، مواد لازم و مراحل طرز تهیه پلو ماش و کلم قمری اصفهانی ادامه این مطلب را بخوانید.

مواد لازم برای تهیه پلو ماش و کلم قمری اصفهانی (برای 4 نفر)

مواد اولیهمقدار مورد احتیاج
برنج3 لیوان فرانسوی دسته دار
ماش1 لیوان فرانسوی دسته دار
کلم قمری2 عدد میانه
سبزی پلویی200 گرم
پیاز2 عدد میانه
دارچین (اختیاری)نصف قاشق چای خوری
گوشت چرخ نموده300 گرم
زعفران (دم نموده غلیظ)به مقدار لازم
زردچوبه،نمک و فلفل سیاهبه مقدار لازم
روغن سرخ کردنی یا روغن حیوانیبه مقدار کافی
ماست و ترشیبرای سرو پلو ماش و کلم قمری
مغز گردو، خلال پسته و خلال بادامبرای تزیین پلو ماش و کلم قمری
پیاز داغ آماده و کشمش پلوییبرای تزیین پلو ماش و کلم قمری

مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: 1 الی 2 ساعت

مدت زمان لازم برای پخت پلو ماش و کلم قمری: 45 الی 60 دقیقه

مراحل طرز تهیه پلو ماش و کلم قمری اصفهانی

طرز تهیه پلو ماش و کلم قمری اصفهانی با گوشت قلقلی یا بدون گوشت به صورت کاملا گیاهی هم به صورت آبکش شده و هم کته قابل انجام است.

مرحله اول: برنج را بخیسانید

پیش از آغاز مراحل طرز تهیه پلو ماش و کلم قمری، ابتدا باید برنج را به خوبی بشویید تا آب آن زلال گردد. سپس، برنج شسته شده را با مقداری آب و یک قاشق غذاخوری نمک در ظرف مناسبی بریزید و بسته به نوع برنج برای 1 الی 2 ساعت بخیسانید.

ضمناً، پیازهای شسته شده و بدون پوست را رنده کنید و با دست فشار دهید تا آب اضافی پیاز گرفته گردد و تفاله پیاز رنده شده باقی بماند.

در صورت تمایل، برای خرید نمک و انواع برنج می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

مرحله دوم: سبزی پلویی را آماده کنید

در فاصله خیس خوردن برنج، سبزی پلویی تازه شامل تره، جعفری، شوید، گشنیز و تره سیر را با دقت پاک کنید. ساقه های ضخیم و برگ های زرد و پلاسیده این سبزی ها را دور بریزید. در صورت تمایل، می توانید مقدار کمی شنبلیله تازه را نیز به ترکیب سبزی پلویی اضافه کنید. سپس، برگ های تر و تازه این سبزی ها را به خوبی بشویید و در سبد بریزید تا آب اضافی آن ها خارج گردد.

سبزی پلویی شسته شده را طوری ساطوری کنید که زیادی ریز نگردد. اگر به سبزی تازه دسترسی ندارید، می توانید از سبزی پلویی منجمد یا سبزی خشک بهره ببرید. در این صورت، ضروری است سبزی منجمد را از قبل برای چند ساعت در طبقه پایین یخچال بگذارید تا دیفراست گردد.

برای استفاده از سبزی پلویی خشک هم ضروری است ابتدا سبزی را به مدت 1 الی 2 ساعت در مقداری آب بخیسانید تا نرم گردد. سپس، سبزی خیس خورده را در سبد بریزید و با دست فشار دهید تا آب اضافی آن گرفته گردد.

برای خرید انواع سبزی منجمد شده مانند سبزی پلویی و انواع سبزی خشک می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

مرحله سوم: کوفته قلقلی ها را درست کنید

در این مرحله از طرز تهیه ماش و قمری با گوشت قلقلی، گوشت چرخ نموده را همراه با تفاله پیاز که قبلا رنده کردید در ظرف مناسبی بریزید. مقداری نمک، فلفل سیاه و زردچوبه نیز به این ترکیب اضافه کنید. سپس، این مواد را به خوبی مخلوط کنید و ورز دهید تا مایه منسجم و یکنواختی ایجاد گردد.

با استفاده از این مایه گوشتی، گلوله هایی به مقدار گردو تهیه کنید. سپس، مقداری روغن را در تابه مناسبی بریزید و روی حرارت میانه بگذارید تا داغ گردد. کوفته قلقلی ها را در روغن داغ سرخ کنید تا طلایی شوند.

برای خرید روغن سرخ کردنی، انواع گوشت مانند گوشت چرخ نموده و انواع ادویه مانند فلفل سیاه و زردچوبه می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

مرحله چهارم: کلم قمری را آماده کنید

پس از سرخ کردن کوفته قلقلی ها، کلم قمری شسته شده را نیز پوست بگیرید و به صورت نگینی یا خلالی برش بزنید. سپس، کلم قمری خرد شده همراه با مقدار کمی نمک، فلفل و زردچوبه تفت دهید تا کلم ها مزه دار و نرم شوند. در ادامه، تکه های کلم قمری تفت خورده را از تابه خارج کنید و کنار بگذارید.

مرحله پنجم: ماش را بپزید

حالا وقت آن است که ماش پاک شده را به خوبی بشویید و با 4 لیوان آب در قابلمه مناسبی بریزید. این قابلمه را روی حرارت بگذارید تا ماش برای 20 دقیقه بجوشد و نیم پز گردد. در صورت تمایل، در دقایق پایانی می توانید مقدار کمی نمک هم به این قابلمه اضافه کنید تا ماش طعم بگیرد.

سپس، ماش نیم پز را در سبد بریزید تا آب اضافی خودش را از دست بدهد. توجه داشته باشید، ماش یکی از حبوبات زودپز است که پیش از پخت احتیاجی به خیساندن ندارد.

برای خرید انواع حبوبات مانند ماش می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

مرحله ششم: سبزی پلویی را تفت دهید

حالا، سبزی پلویی را که قبلا ساطوری کردید در همان تابه ای بریزید که کلم ها را سرخ کرید. در صورت لزوم، مقداری روغن هم به این تابه اضافه کنید و سبزی پلویی را به مدت 5 دقیقه تفت دهید تا عطر آن خارج گردد و رنگ سبزی ها کمی تغییر کند. سپس، حرارت را خاموش کنید و سبزی پلویی تفت داده شده را نیز کنار بگذارید.

مرحله هفتم: برنج را بجوشانید

در این مرحله از طرز تهیه پلو ماش و قمری خوشمزه، وقت آن است که قابلمه مناسبی را تا نیمه پر از آب کنید و روی حرارت میانه بگذارید تا بجوشد. به مقدار یک قاشق مرباخوری نمک و کمی روغن هم به این قابلمه اضافه کنید.

سپس، آب برنج خیس خورده را خالی کنید و خود برنج را در قابلمه در حال جوش بریزید تا برنج حدود 7 الی 10 دقیقه بجوشد و دندان گیر و قد کشیده گردد. پس از آن، برنج نیم پز را در سبد بریزید و آبکشی کنید.

مرحله هشتم: پلو ماش و کلم قمری را دم کنید

در این مرحله از طرز تهیه پلو ماش و قمری اصفهانی، مقداری روغن را در قابلمه مناسبی بریزید و روی حرارت بگذارید تا داغ گردد. کف این قابلمه را با ته دیگ دلخواه بپوشانید. سپس، روی ته دیگ را با لایه هایی از برنج نیم پز، ماش پخته شده، کلم تفت داده شده، سبزی تفت خورده و گوشت های قلقلی سرخ شده پوشش دهید.

در صورت تمایل، مقداری پودر دارچین و زعفران دم نموده را نیز بر روی لایه ها بریزید. درب قابلمه را با دم کنی بپوشانید و پلو را حدود 45 الی 60 دقیقه روی حرارت ملایم دم کنید. برای بهتر شدن نتیجه کار، پیشنهاد می کنیم از شعله پخش کن هم بهره ببرید.

برای خرید زعفران و دارچین می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

مرحله آخر: پلو ماش و کلم قمری را سرو کنید

پس از گذشت این مدت، پلو ماش و قمری را در ظرف سرو بکشید و همراه با ماست، ، و سبزی خوردن سرو کنید.

شما می توانید این قاطی پلوی خوشمزه را با انواع مغزیجات مانند گردو و خلال بادام () و خلال پسته () تفت داده شده در روغن یا کره، با چند عدد کوفته قلقلی، پیاز داغ () و کشمش پلویی تفت داده شده تزیین کنید.

در صورت تمایل، برای خرید پیاز داغ آماده، ماست، کشمش پلویی، زرشک، انواع ترشی و انواع مغزیجات مانند گردو، خلال پسته و خلال بادام می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

نکات مهم در طرز تهیه پلو ماش و کلم قمری

  • برای ایجاد طعمی متفاوت، می توانید مقدار سبزی پلویی را بیشتر یا کمتر نموده و از ترکیب سبزی هایی بهره ببرید که با ذائقه خودتان مطابقت بیشتری دارند.
  • در صورت تمایل، می توانید ماش را برای یک شب تا صبح بخیسانید تا نفخ آن گرفته گردد؛ اما از نظر مدت زمان پخت، ماش احتیاجی به خیساندن ندارد چون زودپز است. در صورت خیساندن، آب ماش را چندین بار عوض کنید. این کار به گرفتن نفخ حبوبات یاری می نماید.
  • پوست ضخیم کلم قمری را حتما به طور کامل جدا نموده و آن را به قطعاتی ریز و یکنواخت برش بزنید تا در روند پخت، به خوبی نرم شده و با سایر اجزای پلو هماهنگ گردد.
  • برای عطر و طعم مطلوب از زردچوبه، فلفل سیاه و اندکی دارچین بهره ببرید. اگر طعم های متمایل به مزه های جنوبی را دوست دارید، می توانید اندکی ادویه پلویی، ادویه کاری یا پودر زیره نیز به این غذا اضافه کنید.
  • در طرز تهیه ماش و قمری بدون گوشت به عنوان یک غذای گیاهی، کافی است از درست کردن کوفته قلقلی چشم پوشی نموده و باقی مراحل را عینا مانند دستور بالا دنبال کنید.
  • در صورت تمایل، می توانید این غذای اصفهانی اصیل را به صورت کته تهیه کنید.
  • ماش در صورت پخت طولانی له می گردد. بنابراین، آن را فقط تا حد نیم پز شدن بجوشانید. نگران نباشید! به جامانده فرآیند پخت در هنگام دم کشیدن برنج انجام خواهد شد.

فوت و فن های خوشمزه شدن پلو ماش و کلم قمری

آیا می توانیم این غذا را به صورت وگان تهیه کنیم؟

بله. این غذا در حالت عادی گیاهی ا ست. بنابراین، کافی است گوشت را از دستور پخت این غذا حذف نموده و در صورت پرهیز از لبنیات نیز به جای روغن حیوانی یا کره از کره گیاهی بهره ببرید.

چه چیزی را می توانیم جایگزین کلم قمری کنیم؟

اگر به کلم قمری دسترسی ندارید، می توانید این غذا را با شلغم شیرین یا حتی با کدو حلوایی درست کنید. البته، طعم نهایی متفاوت خواهد بود.

آیا می توانیم این غذا را به صورت کته تهیه کنیم؟

بله. با این حال، برای حفظ انسجام و بافت مواد، بهتر است روش آبکش را دنبال کنید. در صورت تمایل به کته، ماش را جداگانه بپزید و در مراحل آخر با برنج مخلوط کنید.

آیا می توانیم پلو ماش با کلم قمری را با کشمش بپزیم؟

بله. افزودن کشمش پلویی تفت خورده و مقداری پیاز داغ کاراملی شده، در لحظات پایانی، طعمی شیرین و سنتی به این غذا می بخشد که در بعضی منطقه ها مرسوم است.

منبع: افق کوروش
انتشار: 3 اردیبهشت 1404 بروزرسانی: 3 اردیبهشت 1404 گردآورنده: tafreh.ir شناسه مطلب: 27493

به "طرز تهیه پلو ماش و کلم قمری" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه پلو ماش و کلم قمری"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید