خواص شلغم برای سلامتی

به گزارش طفره، شلغم سبزی ریشه ای دوساله است که گل های کوچک زرد و برگ های کشیده و بیضی شکل دارد. ریشه و برگ های این گیاه، هردو قابل استفاده هستند. شاید بسیاری از شما به خاطر طعم خاص شلغم فقط در فصل سرما و برای مبارزه با سرماخوردگی از آن بهره ببرید اما باید بدانید که این گیاه بومی اروپا و آسیای میانه، مزایای متعدد دیگری هم دارد.

خواص شلغم برای سلامتی
شلغم ها علی رغم مزایای سلامتی متعددی که دارند، سبزی کمتر شناخته شده ای در بازار هستند. بعضی از مزایای سلامتی و خواص شلغم عبارت اند از بهبود سلامت استخوان، محافظت از قلب، پیشگیری از سرطان، کاهش التهاب و یاری به هضم. آنها بعلاوه متابولیسم را تنظیم می نمایند، گردش خون را افزایش می دهند و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شوند.

شلغم چیست؟شلغم، سبزیِ ریشه ای با پوست سفید است که هم برای مصرف انسان و هم برای خوراک دام استفاده می گردد. شلغم که نام علمی آن براسیکا راپا است، معمولا در منطقه ها معتدل در سراسر دنیا رشد می نماید و به خاطر ارزش غذایی و طعم ریشه اش کشت می گردد.

برگ های شلغم در بعضی از نقاط دنیا به عنوان یک سبزی چلیپایی مصرف می شوند و تفاوت اندکی بین مشخصات تغذیه ای برگ و ریشه شلغم وجود دارد. این برگ ها اغلب تلخ هستند و مانند برگ های خردل باید اول در آب جوشانده شوند تا طعم بهتری پیدا نمایند. شلغم ها بیش از دو هزار سال است که به بخش مهمی از رژیم غذایی انسان ها تبدیل شده اند. کشورهای مختلف، از برزیل، انگلستان و ژاپن گرفته تا ایران، ایالات متحده و نروژ، همگی غذاهای مخصوص به خودشان را با شلغم طبخ می نمایند و قرن هاست که آن را در وعده های غذایی شان به کار می برند.

حقایق تغذیه ای شلغمشلغم ها نه تنها در جذب طعم و افزایش یک عنصر مقوی به وعده های غذایی شما، مفید هستند بلکه این سبزیجات ریشه ای مقادیر زیادی از مواد معدنی و مواد مغذی دارند که بدن تان برای عملکرد مناسب به آنها احتیاج دارد. شلغم ها سرشار از کلسیم، فسفر، پتاسیم، سدیم و مهمیم هستند. از بین ویتامین ها، آنها حاوی ویتامین C، فولات و ویتامین b3 یا نیاسین هستند. این سبزیجات، فیبر بالا و کالری پایینی دارند و معمولا مقرون به صرفه هستند. این امر، آنها را به یک انتخاب منطقی برای گنجاندن در هر رژیم غذایی سالم تبدیل می نماید.

مزایا و خواص شلغم برای سلامتیشلغم به تقویت سلامت قلب، سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از سرطان یاری می نماید. بیایید نگاه دقیق تری به مزایای سلامتی و خواص شلغم بیندازیم.

1. بهبود سلامت قلبشلغم دارای چندین ماده معدنی لازم است که بدن ما برای عملکرد درست به آنها احتیاج دارد، از جمله مقادیر زیادی از پتاسیم و فیبر. پتاسیم به عنوان وازودیلاتور (منبسط نماینده رگ ها) عمل می نماید و با پایین آوردن فشار خون، فشار وارده به رگ های خونی و شریان ها را کاهش می دهد. این امر می تواند از بروز آترواسکلروز و بعلاوه حملات قلبی و سکته مغزی جلوگیری کند. از سویی دیگر، فیبر رژیمی به زدودن کلسترول اضافی از قلب و دفع آن از بدن یاری می نماید.

2. یاری به هضمبیشتر مردم می دانند که فیبر رژیمی در فرایند هضم، بسیار مهم است. فیبر رژیمی می تواند به درمان علایم یبوست، اسهال، درد و نفخ شکم و بعلاوه مسائل معده ای که گاهی اوقات به وجود می آیند، یاری کند. فیبر موجود در شلغم می تواند باعث حجیم شدن مدفوع گردد و حرکت آن را در روده، آسان تر کند. در عین حال، می تواند میزان جذب مواد مغذی را افزایش دهد تا بدن ما از غذای مصرفی اش، حداکثر استفاده را ببرد.

3. بهبود گردش خونآهن زیادی که در شلغم وجود دارد، برای افرادی که دچار کم خونی یا شمارش پایین سلول های خون هستند، بسیار مفید است. آهن در ساخت RBC (سلول های قرمز خون) بسیار لازم است. بدن برای اکسیژن رسانی، ترمیم و عملکرد مناسب سیستم هایش به سلول های قرمز خون احتیاج دارد. بنابراین آهن بیشتر به معنای خون رسانی بهتر به تمام اندام های بدن است.

4. تقویت سیستم ایمنیشلغم حاوی میزان زیادی از ویتامین C و اسید اسکوربیک است. این دو، تقویت نماینده های مهمی برای سیستم ایمنی بدن ما هستند. ویتامین C می تواند فراوری سلول های سفید خون و آنتی بادی ها را افزایش دهد. بعلاوه به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می نماید و مسائل مزمن سلامتی مانند سرطان و بیماری های قلبی را کاهش می دهد.

5. بهبود استحکام استخوانکلسیم موجود در شلغم می تواند به رشد و ترمیم بدنه استخوان در سراسر بدن یاری کند. کلسیم در افزایش تراکم مواد معدنی استخوان، لازم است؛ به خصوص هنگامی که سن تان بالا می رود و ممکن است به التهاب مفصل و پوکی استخوان دچار شوید. اگر می خواهید استحکام و دوام استخوان هایتان را افزایش دهید، مواد غذایی غنی از کلسیم از جمله شغلم را به رژیم غذایی تان اضافه کنید.

6. جلوگیری از سرطانشلغم ها علاوه بر ویتامین C میزان چشمگیری ویتامین E، منگنز و بتاکاروتن دارند که همه اینها به عنوان آنتی اکسیدان در بدن عمل می نمایند. این آنتی اکسیدان ها، به سراغ رادیکال های آزاد می فرایند و قبل از آنکه این رادیکال ها بتوانند جهش های سلولی بیشتری ایجاد نمایند یا باعث بروز سرطان شوند، آنها را خنثی می نمایند. آنتی اکسیدان های موجود در شلغم به پیشگیری از بیماری های مزمن در طولانی مدت یاری می نمایند و همواره باید به عنوان یک بخش مهم از رژیم غذایی شما درنظر گرفته شوند.

7. مبارزه با التهاببرگ های شلغم، سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامین K هستند که هر دوی اینها برای بیماری های التهابی، بسیار مفیدند. این چربی های خوب می توانند التهاب را کاهش دهند، سطوح کلسترول را متعادل نمایند و باعث افزایش سلامت کلی شوند. بنابراین برگ های شلغم را بجوشانید و از مزایای آن بهره ببرید؛ به خصوص اگر از نقرس، التهاب مفاصل یا درد مزمن رنج می برید.

8. افزایش متابولیسمویتامین های گروه B اغلب نادیده گرفته می شوند اما بدون آنها، کنترل فرایندهای آنزیمی و هورمونی ما بسیار سخت خواهد شد و همه عملکردهای جسمانی ما به خطر می افتند. شلغم ها میزان مناسبی ویتامین B به بدن می رسانند و اطمینان می دهند که همه سیستم های بدن ما به درستی کار می نمایند و سطوح هورمونی ما پایدار هستند.

نحوه انتخاب و نگهداری شلغمشلغم ها در تمام طول سال موجودند اما غالبا اوج شکوفایی آنها در آب وهوای سرد است. بنابراین شلغم های تازه و شیرین را می توان از زمستان تا بهار پیدا کرد.

در هنگام انتخاب شلغم، در پی آنهایی باشید که کوچک تر هستند، پوستی سفت و بدون لکه های قهوه ای دارند و برگ هایشان سبز و شاداب است. می توانید آنها را در کیسه های پلاستیکی بریزید و تا یک هفته و گاهی اوقات بیشتر از یک هفته در یخچال نگهداری کنید. ریشه و برگ شلغم، هر دو در آشپزی کاربرد دارند. با وجود آنکه شلغم ها کمی بی مزه هستند اما می توانید در غذاهای بسیاری از آنها بهره ببرید.

نحوه طبخ شلغمبه روش های مختلفی می توان از شلغم ها استفاده کرد (هم به صورت خام و هم به صورت پخته). آنها براساس میزان ای که دارند و روش طبخ مورد نظر شما می توانند خرد و ریزریز شوند، به قطعات نازک بریده شوند یا به شکل کامل به کار فرایند. روش های طبخ آنها هم متنوع است، مانند پختن، جوشاندن، تفت دادن یا بخارپز کردن. به یاد داشته باشید که برای حفظ بافت ترد شلغم ها نباید آنها را بیش ازحد یا به مدت طولانی بپزید.

قبل از طبخ یا سرو کردن شلغم، آن را کاملا زیر آب جاری (روان) بشویید و پوستش را برس بکشید تا هرگونه کثیفی و به جای مانده آفت کش ها از روی آن پاک گردد. در صورت تمایل می توانید شلغم را پوست بگیرید و برگ های آن را جدا کنید.

روش های استفاده از شلغمافزودن شلغم به غذایتان به شما یاری می نماید از تمام مزایای اصلی آن بهره مند شوید. روش های متنوعی برای طبخ شلغم وجود دارد و علاوه بر دستورالعمل های مختلف می توان آن را به سوپ ها یا سالادها هم افزود. اینها چند راه ساده برای سرو کردن شلغم هستند:

سالادها: شلغم های جوان یا کوچک (بچه شلغم) که اغلب در مراحل اولیه برداشت می شوند، طعم شیرین و ظریفی دارند. می توانید آنها را به صورت خام به همراه کلم، هویج و چغندر به سالاد سبزیجات اضافه کنید. همان طور که شلغم ها رشد می نمایند و بزرگ تر می شوند، طعمی قوی تر و شبیه به چوب پیدا می نمایند و به همین علت، دیگر برای استفاده در سالاد مناسب نیستند.

خوراک: می توانید شلغم ها را به شکل مکعبی برش دهید و به خوراک سبزیجات شامل سیب زمینی، هویج، موسیر و کلم قمری اضافه کنید. سایر خوراک های پیشنهادی عبارت اند از خوراک مرغ، گوشت گاو و بره. درواقع، برگ های شلغم را می توان به همراه سایر سبزیجات در پخت انواع سوپ ها و خوراک ها به کار برد.

ترشی: در بسیاری از نقاط ایران، هندوستان و پاکستان با شلغم و سبزیجات دیگری مانند هویج، تربچه و فلفل قرمز ترشی درست می نمایند.

انواع دیپ (سس هایی که به صورت گرم و سرد مصرف می شوند) یا سالاد کولسلو (سالاد کلم و هویج): یک روش دیگر برای استفاده از شلغم خام، آن است که شلغم را به شکل خلال های نازک ببرید و از آن در انواع دیپ بهره ببرید یا آن را رنده کنید و در انواع سالاد یا کولسلو بریزید.

هشدار: شلغم از خانواده سبزیجات چلیپایی است و مانند سایر سبزیجات چلیپایی، بعضی از ترکیبات موجود در آن می توانند بر غده تیروئید و فراوری این هورمون تأثیر بگذارند. اگر در معرض خطر ابتلا به اختلالات تیروئید هستید یا در حال حاضر از یک نوع اختلال تیروئید رنج می برید، بهتر است قبل از افزودن شلغم به رژیم غذایی تان با پزشک مشورت کنید، وگرنه با خیال راحت از خوردن شلغم لذت ببرید!

منبع: سایت چطور

منبع: راسخون
انتشار: 10 آبان 1400 بروزرسانی: 10 آبان 1400 گردآورنده: tafreh.ir شناسه مطلب: 16587

به "خواص شلغم برای سلامتی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خواص شلغم برای سلامتی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید