آیا آبغوره قند دارد؟
به گزارش طفره، در برخی کشورها مثل ایران از انگور هم به شکل رسیده و هم به شکل نارس استفاده می گردد. به انگور نارس و ترش مزه، غوره گفته می گردد. معمولا در ایران غوره را آبگیری نموده و از آن به نام چاشنی برای تهیه انواع سالادها و غذاها استفاده می گردد. درباره خواص آبغوره، کالری آبغوره و اینکه آیا آبغوره قند دارد یا خیر، سوالات زیادی مطرح می گردد؛ به همین علت، تصمیم گرفتیم این مقاله را به آبغوره اختصاص دهیم. اگر می خواهید درباره تاثیر این ماده غذایی روی سلامتی اطلاعات بیشتری کسب کنید، با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.

آیا آبغوره قند دارد؟
معمولا بیماران دیابتی سوالات زیادی را پیرامون مقدار قند آبغوره مطرح نموده و می خواهند بدانند که آیا آبغوره قند دارد یا خیر. آنالیز های اجرا شده درباره ارتباط آبغوره و کاهش قند خون نشان می دهد که این ماده غذایی قند و کالری بسیار کمی دارد، بطوری که هر قاشق غذاخوری آبغوره (معادل 15 میلی لیتر آبغوره) حاوی 3 کیلوکالری انرژی و 0/62 گرم قند بوده و فاقد چربی و اسید چرب ترنس است و برای بدن مناسب است. از طرف دیگر، شاخص گلایسمی (GI) آن پایین است و به همین علت باعث افزایش سریع قند خون نمی گردد.
تمام این ویژگی ها نشان می دهد که بیماران دیابتی می توانند بدون نگرانی از آبغوره استفاده کنند؛ با این حال، توصیه می گردد که این بیماران در هنگام مصرف این چاشنی نکات زیر را مد نظر قرار دهند:
بیماران دیابتی در معرض ابتلا به پرفشاری خون و بیماری قلبی قرار دارند؛ به همین علت، باید از مصرف آبغوره های پرنمک خودداری کنند.
آبغوره می تواند در برخی افراد باعث افزایش اشتها و پرخوری گردد. با توجه به اینکه چاقی قند خون را بالا می برد، این بیماران باید مراقب تاثیر آبغوره روی اشتهای خود باشند.
مصرف آبغوره برای چه افرادی مضر است؟
از نظر طب سنتی طبع آبغوره سرد بوده و به همین علت بهتر است افراد سرد مزاج از آن استفاده نکنند. علاوه بر این، با توجه به اینکه آبغوره طعم ترشی دارد، مصرف آن به افرادی که مسائل گوارشی مثل رفلاکس معده، التهاب مری یا زخم معده دارند، توصیه نمی گردد.
آبغوره می تواند به کاهش فشارخون یاری کند؛ اما گاهی اوقات برای نگهداری آبغوره و جلوگیری از کپک زدن آن، به آن نمک اضافه می کنند. مصرف زیاد نمک فشارخون را بالا برده و به همین علت برای افراد مبتلا به بیماری های قلبی و مسائل کلیوی مضر است. به این بیماران توصیه می گردد که حتما به مقدار نمک آبغوره توجه نموده و از انواع بدون نمک آن استفاده کنند.
مهمترین خواص آبغوره کدامند؟
آبغوره فواید زیادی برای سلامتی دارد که شامل موارد زیر می گردد:
1. تامین آنتی اکسیدان های مورد احتیاج بدن
مصرف آبغوره می تواند بخش مهمی از آنتی اکسیدان های مورد احتیاج بدن را تامین کند. آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که با از بین بردن رادیکال های آزاد از سلول ها در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت می کنند. رادیکال های آزاد در ابتلا به بسیاری از بیماری ها از جمله سرطان نقش دارند.
ویتامین C، یکی از مهم ترین آنتی اکسیدان های غوره است که سیستم ایمنی را تقویت نموده و جذب آهن را در روده افزایش می دهد. متاسفانه هر چقدر از زمان درست کردن آبغوره زمان بیشتری بگذرد، مقدار ویتامین C آن کمتر می گردد؛ به همین علت، بهتر است تا حد امکان از آبغوره های تازه بهره ببرید.
2. کاهش وزن
بسیاری از ما عادت داریم که برای تهیه سالاد از سس استفاده می کنیم. هرچند سس ها بسیار خوش طعم هستند، اما زیاده روی در مصرف آن ها می تواند دردسرساز باشد؛ چون این محصولات مقدار زیادی چربی و کالری دارند؛ بنابراین، به تدریج مصرف آن ها هم وزن را بالا می برد و هم باعث انسداد عروق خونی می گردد.
اگر در پی راهی برای درمان یا پیشگیری از چاقی می شد، بهتر است به جای سس های پرچرب از چاشنی های کم کالری برای طعم دهی سالاد بهره ببرید. آبغوره، یکی از این چاشنی ها است که استفاده از آن به جای سس می تواند کالری دریافتی شما را به طور قابل توجهی کاهش داده و به حفظ تناسب اندام تان یاری کند.
3. پیشگیری از ایجاد تومورهای سرطانی
فیتواسترول ها (استرول های گیاهی) که شباهت زیادی به کلسترول دارند، فقط در غذاهای گیاهی یافت می شوند. این ترکیبات گیاهی خاصیت ضد سرطانی داشته و مانع تشکیل تومور در بدن می شوند. در یک مطالعه مقدار فیتواسترول در انگورهای نارس و رسیده مقدار گیری شد. نتایج نشان داد که انگورهای نارس در مقایسه با انگورهای رسیده فیتواسترول بیشتری دارند؛ بنابراین، اگر می خواهید از شکل گیری تومورهای سرطانی در بدن جلوگیری کنید، توصیه می گردد که آبغوره را به برنامه غذایی خود اضافه نمایید.
4. افزایش کلسترول خوب و کاهش کلسترول بد
نتایج یک تحقیق که روی افراد 30-20 ساله سالم، 60-30 ساله مبتلا به چربی خون بالا و 60-30 ساله مبتلا به چربی خون بالا و پرفشاری خون انجام شد نشان داد که مصرف آبغوره می تواند تاثیر مثبتی روی چربی خون داشته باشد. در این مطالعه که 30 روز به طول انجامید، شرکت کنندگان روزی 2 بار 200 میلی لیتر آبغوره مصرف می کردند. در پایان مشخص شد که مصرف آبغوره در افراد سالم باعث افزایش نسبت کلسترول خوب (HDL) به کلسترول بد (LDL) می گردد. در افراد مبتلا به چربی خون بالا هم مصرف آبغوره با کاهش کلسترول و تری گلیسیرید همراه بود.
5. کاهش فشارخون
تحقیقات اجرا شده پیرامون ارتباط آبغوره و فشارخون نشان می دهد که این چاشنی فشارخون را کاهش می دهد. با این حال، ذکر این نکته لازم است که شما نباید آبغوره را جایگزین داروهای کاهنده فشارخون کنید؛ چون تاثیر آن به مقدار ای نیست که بتواند فشارخون را کاملا به حد نرمال برساند.
6. پیشگیری از بیماری قلبی
آبغوره اثرات مضر ناشی از مصرف یک رژیم غذایی پرچرب را کاهش می دهد. آبغوره از رسوب چربی در عروق خونی جلوگیری نموده و احتمال ابتلا به آترواسکلروز (تصلب شرایین) را کاهش می دهد.
کلام پایانی
مصرف آبغوره احتمال ابتلا به سرطان را کاهش داده و از ابتلا به چاقی و بیماری قلبی جلوگیری می نماید. در پاسخ به این سوال که آیا آبغوره قند دارد یا خیر باید گفت که مقدار قند آن به قدری کم است که نمی تواند تاثیر زیادی روی قند خون داشته باشد؛ به همین علت، مبتلایان به دیابت می توانند از آن استفاده کنند. تنها نکته مهم پرهیز از مصرف آبغوره های پرنمک است که می تواند باعث افزایش فشارخون و بیماری قلبی شده و به کلیه ها آسیب وارد کند.
منبع: همگردی