آشنایی با بعضی خواص وانیل

به گزارش طفره، با نگاهی به تاریخ، متوجه می شویم که از سالها پیش وانیل به طعم بستنی در اروپا تبدیل شده است. به همین روش ، اسپانیا نیز قرن ها وانیل را به شیرینی های شکلات اضافه نموده است. سپس، تا به امروز وانیل به عنوان اصلی ترین طعم دهنده کیک، دسر و نوشیدنی ها فراوری می گردد. همانطور که همه ما می دانیم، وانیل به علت داشتن عطر و طعم دلنشین و شیرین به عنوان دسر محبوب و نوشیدنی مورد استفاده قرار می گیرد.

آشنایی با بعضی خواص وانیل

گیاه شناسی گیاه وانیل

گیاه وانیل هم خانواده ثعلب ها Orchidaceae است و گیاهی درختی دارای ساقه سبز دراز، برگ های متناوب، پهن، نرم، ضخیم، بیضی شکل و نوک تیز سبز بوده و جزو گیاهان رونده به شمار می رود. گل های این گیاه به رنگ سبز متمایل به زرد بوده و دانه این گیاه جزو کوچک ترین دانه ها در جهان شناخته شده است.

میوه این گیاه به شکل غلاف لوبیا بوده که پس از سرانجام عمر گل های وانیل، لوبیا تشکیل شده، بزرگ شده و می رسد. این پیله لوبیایی در خودش میلیون ها دانه وانیل را جای داده است.

وانیل اصل به صورت یک چوبه یا غلاف باریک سیاه رنگ است که از طریق یک چاقوی تیز و ایجاد شکاف بر روی آن می توان خمیر درون آن را درآورد. نیام این گیاه معطر بوده و دانه این گیاه حاوی 1/5 تا 3 درصد وانیلین است.

ماده معطر وانیل از میوه این گیاه گرفته می گردد. در موقع چیدن، میوه ها عطری ندارند، ولی پس از این که میوه ها چیده شد در دوران خشک کردن و عمل آوردن آن، عطر مطبوع وانیل را به خوبی می توان استشمام نمود. این گیاه معمولا سه سال پس از کاشتن میوه داده و تا 40 سال متوالی میوه دادن را ادامه می دهد.1

ترکیبات تغذیه ای موجود در گیاه وانیل

هر 100 گرم از این ماده گیاهی حاوی 288 کیلوکالری است. این ماده حاوی مقادیر کمی از مواد معدنی هم، چون سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم بوده و به نوعی کربوهیدرات به شمار می رود. دانه های وانیل حاوی 2 درصد وانیلین (4 هیدروکسی 3 متوکسی بنزالدهید) است.

بخش عمدهٔ عطر و طعم وانیل به دلیل وجود ترکیب وانیلین، در آن است. سایر ترکیبات موجود در این گیاه شامل اسید وانیلیک، پی هیدروکسی بنزوئیک آلدهید، تانن، پلی فنول، اسید های آمینهٔ آزاد و رزین می باشد.1

روش مصرف

برترین روش مصرف ان به صورت گرد است و میزان آن 2 - 25/0 گرم است.

گرد وانیل: برای تهیه گرد وانیل میزانی وانیل گرفته و معادل آن قند خرد نموده و هر دو را در هاون آهنی نرم کوبیده و از صافی ابریشمین بیرون کنند و نخاله ها را باز با همان میزان قند داخل نموده خوب بکوبید و از الک نرم داروسازی رد کنند و با هم مخلوط می کنند.

قرص وانیل: وانیل 30 گرم، قند 200 گرم، صمغ عربی 2 گرم، آب به میزان کافی کوبیده و نرم با آب مخلوط نموده، قرص های وانیلی بسازید.2

میزان مجاز مصرف وانیل
با توجه به این که تا به امروز اطلاعات علمی کافی در خصوص مصرف وانیل پیدا نشده است بنابراین بهتر است در خصوص مصرف این ماده احتیاط لازم اجرا شده و از زیاده روی در مصرف این ماده اجتناب کنید.

به عنوان مثال برای درمان بیماری سل از این ماده به مدت 40 روز می توانید روزانه به میزان یک گرم استفاده نمایید.1

وانیل و سلامت پوست

پوسته وانیل دارای دانه های ریز معطری است که در شیرینی پزی و ساخت لوازم آرایشی کاربرد دارد. این دانه ها دارای مولکول هایی هستند که در جوان ماندن و شادابی و طراوت پوست موثر است.

در گذشته از وانیل تازه برای مراقبت های پوستی در مقابل نور خورشید استفاده می کردند. تحقیقات نشان می دهد که دانه های وانیل دارای مولکول هایی هستند که برای پوست خاصیت التیام بخشی و ترمیمی دارند.

بر اساس آزمایشات، مولکول های وانیل عملکرد پوست را تحریک می نماید و باعث تسریع در رشد پوست می گردد. متخصصان اظهار کردند: مولکول های وانیل در انسجام پوست، فرآیند جذب آب، طراوت، تازگی و استحکام پوست موثر هستند.

به گفته متخصصان، وانیل در تمام جهان در درمان های پیری پوست کاربرد دارد. از ترکیب وانیل با روغن کنجد یا آفتابگردان خمیری بدست می آید که از خشکی پوست جلوگیری نموده و باعث نرمی و لطافت آن می گردد.

از دیگر خواص این ادویه می توان به موارد زیر اشاره نمود
جلوگیری از پوسیدگی دندان

درمان درد و زخم معده

یاری به غلبه بر حالت تهوع و استفراغ

یاری به کاهش وزن و سروتونین

کاهش اضطراب و افسردگی و استرس

تنظیم قاعدگی

یاری به درمان زخم

پیشگیری از انواع سرطان، به خصوص کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه

بهبود اختلالات عصبی، مثل بیماری آلزایمر و پارکینسون

توقف تغییر شکل سلول های خونی

پیشگیری از کم شدن حافظه

تحریک ترشح هورمون های مردانه و زنانه (تستوسترون و استروژن)

جلوگیری از آلرژی

درمان سینوس و سرفه

کاهش التهاب ناشی از تشنج و تب

درمان التهاب و بیش فعالی و فعالیت زیاد سیستم های مختلف بدن، از جمله گردش خون، تنفس، گوارش و اعصاب.2

اثرات جانبی عصاره وانیل

آیا این عصاره عوارض جانبی مضر دارد؟ درست مانند هر نوع غذا، عصاره وانیل را نیز باید در اعتدال مصرف کرد. استفاده بیش از حد از آن می تواند منجر به عوارض جانبی مانند خارش پوست گردد.

افرادی که آن را به میزان زیاد مصرف می کنند ممکن است دچار ناراحتی های معده شوند. افراد مبتلا به سندرم گیلبرت نباید وانیل مصرف کنند و یا در ابتدا باید با ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود مشورت کنند.

وانیل برای زنان باردار چندان مناسب نیست و به دلیل قاعده آور بودن ، زنان باردار در مصرف آن بایستی احتیاط کنند.

حساسیت اصلی ترین عارضه وانیل است که این حساسیت در واقع حساسیت مربوط به مواد اسانسی وانیل نیست بلکه دلیل آن اگزالات کلسیم موجود در گیاه است .3

نکاتی درباره استفاده از عصاره وانیل

توجه داشته باشید که این عصاره را می توان با نوشیدنی هایی استفاده کرد، که به صورت پودر استفاده می شوند یا با سایر محصولات مخلوط می شوند. عطر و طعم عالی آن و بعلاوه رایحه آن، دلیل استفاده از غذاها و محصولات آرایشی است. در زیر بعضی از نکات استفاده موفقیت آمیز از عصاره وانیل آورده شده است.

باید از آن به میزان کمی با غذاها به عنوان ماده طعم دهنده استفاده گردد.

هنگامی که عصاره وانیل به عنوان مکمل یا به عنوان دارویی استفاده می گردد، اطمینان حاصل کنید که در خصوص دوز با پزشک متخصص مشورت نموده اید.

می توانید تا زمانی که می خواهید از آن بهره ببرید و محدودیت زمانی خاصی برای استفاده از عصاره وانیل وجود ندارد. تنها کاری که باید انجام دهید این است که در مقادیر میانه مصرف کنید.

قند یا کالری اضافی ندارد از این رو یک ماده افزودنی مناسب برای غذاها است.

عصاره وانیل به طور کلی گران است و برای آنکه اصل وانیل را داشته باشید فقط باید آن را از فروشندگان معتبر بخرید.3

پینوشتها

1.www.yjc.ir

2.www.tebyan.net

3.www.namnak.com

منبع: راسخون
انتشار: 22 آبان 1400 بروزرسانی: 22 آبان 1400 گردآورنده: tafreh.ir شناسه مطلب: 16791

به "آشنایی با بعضی خواص وانیل" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آشنایی با بعضی خواص وانیل"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید