آشنایی با بازار قیصریه اصفهان

به گزارش طفره، اصفهان شهری تاریخی در مرکز ایران است. این شهر مرکز استان اصفهان است. اصفهان، چهارمین شهر پهناور و سومین شهر پرجمعیت ایران پس از تهران و مشهد است. این شهر زیبایی منحصر به فردی دارد که در روح و جان هر بازدیدکننده ای اثر می گذارد و بعلاوه این شهر لقب نصف دنیا را گرفته است. بازار قیصریه یکی از بازارهای تاریخی در اصفهان است که در میدان نقش دنیا قرار گرفته است. در ادامه بیشتر درباره این بازار خواهیم گفت.

آشنایی با بازار قیصریه اصفهان

بازار قیصریه بازاری است در بافت تاریخی اصفهان که عمدتاً به فعالیت فرش فروشان اختصاص دارد. سردر قیصریه، ورودی این بازار است. این بازار که با نام بازار سلطانی و یا بازار شاهی نیز خوانده می گردد، از بزرگترین و مجلل ترین مرکز خرید و فروش در دوران صفویه بوده است و در سال 1029 هجری قمری (دوران صفویه) در شمال میدان تاریخی نقش دنیا ایجاد گشت که این میدان را به میدان عتیق (کهنه) و اصفهان عصر سلجوقی مربوط می نماید.

اگر چه از آن دوران زمان زیادی گذشته است اما هنوز هم اگر به این بازار بروید می توانید شکوه و جلال زیادی که در گذشته داشته است را حس کنید، جالب این که این بازار در دوران صفویه از مجلل ترین مرکزهای خرید بوده است و هنوز هم همان رونق را کم و بیش دارد. بازار قیصریه از سر در قیصریه آغاز می گردد و در ادامه به بازارهای دیگری مثل بازار چیت سازها و بعد بازار دارالشفا می رسد. بازار بزرگ سرپوشیده شهر اصفهان طولانی است و چندین کیلومتر است و هر بخش آن مخصوص فروش چیزی است، البته در این بازار فقط کالا به فروش نمی رسد بلکه فراوری هم می گردد و بازار قیصریه اصفهان هم قسمتی از آن است.

امروزه در این بازار مغازه هایی دیده می گردد که از دوران تا به امروز فقط یک کالای خاص را به فروش رسانده اند و از این لحاظ تغییری در کار خود نداشته اند، حتما برایتان جالب است تماشا مغازه هایی که 400 سال است یک کالا خاص را به فروش می رسانند.

معماری بازار قیصریه

ساختار بازار قیصریه در دو طبقه مرتفع ساخته شده که طبقه بالا به امور دفتری و بازرگانی اختصاص داشت و در طبقه پایین مغازه های اصناف گوناگون در کنار هم مستقر بوده اند که از این بازار بزرگ و مجلل بازارهای دیگری منشعب می شدند و بعضی از آن ها هنوز هم فعال بوده و به مشاغل مختلف اختصاص دارند. ایـن بـازار از بزرگ ترین و باشکوه ترین بازارهاى اصفهان است، در وسط بازار محوطه بزرگ مدور شکلى است کـه گنبـد زیبایی دارد و در طرف مغرب کاروانسراى با شکوه شاهى واقع شده است که دو طبقه و داراى تقریبا 150 حجره است.

راسته بازار قیصریه در دو طبقه مرتفع ساخته شده که طبقه بالا به امور دفتری و بازرگانی اختصاص داشت و در طبقه پایین مغازه های اصناف گوناگون در کنار هم مستقر بوده اند. از این بازار بزرگ و مجلل بازارهای دیگری منشعب می شدند و بعضی از آن ها هنوز هم فعال بوده و به مشاغل مختلف اختصاص دارند.

سردر بازار

سردر بازار قیصریه که در شمال میدان امام واقع است، در فاصله سال های 1011 تا 1029 هجری قمری احداث شده و یکی از نفیس ترین نقاشی های مربوط به دوران صفویه را نشان می دهد. سردر بازار قیصریه، در مقابل مسجد جامع عباسی در شمال میدان نقش دنیا ، سردرى قوسی شکل با کاشی کارى مجلل و باشکوه و نقاشی های رنگ باخته صفوی هویدا است که ورودی بازار قیصریه محسوب مـی گردد. سـردر بازار قیصریه ورودی باشکوه و اصیل میدان نقش دنیا است که برترین دید و چشم انداز را به این میدان داده است که در زمان صفویان میدان کهنه شهر را پس از گذر از بازار به میدان نو شهر اتصال می داده است.

سقف داخلی سردر از کاشی هایی به رنگ آجری، گل بهی و سرمه ای بسیار خوشرنگ با طرح های اسلیمی به صورت مقرنس کار شده است که بسیار جلب توجه می نماید. پس از سقف، به دیواره های این سردر می رسیم که نقاشی های چشم نوازی دارد.

دیوار روبه رو جنگ شاه عباس با ازبکان را نشان می دهد. دیواره سمت راست نشان دهنده اروپاییان در حال پایکوبی و آواز و دیواره سمت چپ شکارگاهی را به تصویر کشیده است که با گذشت این همه سال و از بین رفتن قسمت هایی از این نقاشی ها هنوز زنده بودن رنگ ها و زیبایی خود را حفظ نموده است. در زمان حکومت قاجار و در روزگاری که مسعود میرزای ظل السلطان حاکم اصفهان بود در جبهه های سردر قیصریه تغییراتی صورت گرفت و یک حاشیه کاشیکاری در امتداد سه جانب سردر اضافه شده است.

خرید در بازار اصفهان

بازار اصفهان نیز دارای محصولاتی است که برترین نوع آن ها را می توانید در این بازار خرید کنید. اولین گزینه ای که به ذهنمان می رسد بدون شک خرید ظروف و صنایع دستی مسی می باشد. اگر در بخش مسگرها قدم بردارید صدای چکش ها تجربه جالبی را برایتان رقم خواهد زد، شما می توانید صنایع دستی را در این بازار خریداری کنید و حتی نحوه ساخت آن ها را از نزدیک مشاهده کنید.

ظروف مسی که روی آن هنر زیبای میناکاری وجود دارد نیز گزینه بسیار خوبی برای خرید در این بازار بزرگ می باشد. ظروف مسی قلم زنی شده را هم به موارد قبل اضافه کنید و یا حتی خاتم کاری را که در اصفهان شهره است و از صنایع دستی اصلی اصفهان به شمار میرود.

چگونه به بازار برویم ؟

برای ورود به بازار قیصریه، می توانید از خیابان سپاه در ضلع غربی یا خیابان حافظ در ضلع شرقی وارد میدان نقش دنیا شوید و بعد از میانه میدان به سمت سردر قیصریه به در ضلع شمالی بروید و وارد بازار قیصریه شوید یا از داخل بازار، سراغ بازار چیت سازها را بگیرید و بروید تا برسید به بازار قیصریه. می توانید از خیابان حکیم هم وارد بازار شوید. اتوبوس های مسیرهای پارک لاله و هشت بهشت از داخل میدان نقش دنیا عبور می نمایند و برای رسیدن به بازار قیصریه انتخاب خوبی هستند.

منبع: گردشبان
انتشار: 18 مهر 1401 بروزرسانی: 18 مهر 1401 گردآورنده: tafreh.ir شناسه مطلب: 22560

به "آشنایی با بازار قیصریه اصفهان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آشنایی با بازار قیصریه اصفهان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید