همه چیزهایی که باید موقع خرید حبوبات بدانید
به گزارش طفره، قطعیتی در آنچه تاریخ نقل می نماید وجود ندارد. بسیاری چیزها که به نقل از تاریخ به آنها استناد می گردد، یا مبالغه شده اند یا تحریف. اما با وجود این اگر به تاریخچه کشاورزی حبوبات مراجعه کنیم، درمورد نخود، لوبیا، عدس و لپه نوشته شده که خاستگاه اولیه شان مشرق زمین و خصوصا فلات ایران بوده است.
خبرنگاران، با صرف نظر از این موضوع، امروزه با کشف خواص پزشکی و آثار مثبتی که بر سلامت بدن می گذارند، حبوبات در همه نقاط جهان به خوراک پر هواداری تبدیل شده اند. حضور حبوبات در هر غذایی، آن را غنی تر و ارزشمندتر می نماید. کشاورزی حبوبات با هر آب و هوایی سازگار است. آنها هم در منطقه ها خشک و به شیوه دیم و هم در منطقه ها پربارش و به صورت آبی کشت می شوند. تنوع انواع حبوبات شامل لوبیا، عدس، نخود و لپه ناشی از همین امر است. برای آشنایی بیشتر با محصولات مرغوب و محصولات رایج در بازار، این مطلب را بخوانید.
لوبیا
طبق گفته های دست اندرکاران خرید و فروش حبوبات، شیوه نادرستی که در معامله لوبیا بین فراوری نماینده و خریدار کل وجود دارد، باعث بروز مسائلی شده است. به این ترتیب که خریدار عمده یا همان واسطه ای که محصول را وارد بازار می نماید، قیمت پایینی را برای خرید لوبیا پیشنهاد می نماید. از طرفی کشاورز که برای به عمل آمدن محصولش زحمت زیادی کشیده است، حاضر نیست ضرر کند. بنابراین سنگ های ریز را قاتی محصول می فروشند تا حداقل کمتر ضرر و آسیب دیده باشند. این سلسله مسائل همین طور ادامه پیدا می نماید تا به دست خریدار جزء برسد. با وجود این، لوبیای ایرانی برترین نوع لوبیاست.
نوعی لوبیای چیتی خارجی در بازار وجود دارد که ظاهر آن لوبیای پلاستیکی را تداعی می نماید و بازار خرید و فروش خوبی ندارد. فروشندگان می گویند که خوشبختانه خیلی ها با تماشا ظاهر آن از خریدش منصرف می شوند و سراغ لوبیای فراوری داخل کشور می روند.
لوبیا سفید
لوبیای سفید یکی از اجزای اصلی آب گوشت سنتی ما ایرانی هاست. البته به غیر از آب گوشت قرمز در آب گوشت بزباش که با سبزی پخته می گردد، برخی از آش ها و البته کوکوی لوبیاهم استفاده می گردد. لوبیای سفید محصول آذربایجان هوادار زیادی دارد.
لوبیا چشم بلبلی
لوبیای چشم بلبلی محبوب آذربایجانی هاست و با آن لوبیاپلوی خوشمزه ای درست می نمایند. لوبیا چشم بلبلی زودپز و زودهضم استو خواص زیادی هم دارد.
عدس
عدس کهنه و تازه یک فرق عمده با همدیگر دارند که در واقع وجه تمایزشان به شمار میرود. عدس تازه سبز رنگ است ولی عدس هر چه کهنه تر باشد، رنگ آن به زردی و سرخی میل می نماید. عدس را از خارج هم وارد می نمایند. بیشترین واردات عدس از کشور کانادا صورت می گیرد. قبل از اینکه نوع کانادایی را وارد بازار نمایند، آن را سمپاشی می نمایند. در یک بازه زمانی شایعاتی درباره عدس های کانادایی و سمپاشی آنها بر سر زبان ها افتاد که به مرور فراموش شدند. اما هنوز هم که هنوز است، خریداران عمده و مردم عادی علاقه ای به عدس کانادایی نشان نمی دهند و به جای آن عدس ایرانی را ترجیح می دهند.
نخود
در یک دسته بندی نخود را براساس درشتی و جثه آن طبقه بندی می نمایند؛ نخود شماره هشت، نه و ده. طبیعتا هشت کوچک ترین سایز و ده بزرگ ترین نخود از نظر مقدار است.
در یک دسته بندی دیگر، نخود به ایرانی و خارجی تقسیم بندی می گردد؛ یعنی نخود وارداتی و فراوری داخل کشور. تکلیف نخودی که در داخل کشور فراوری می گردد، معلوم است. تقریبا همه شهرهای ایران نخود کشت می نمایند و نخودها بر اساس شهرها نامگذاری می شوند. با وجود رقابت خوبی که در این زمینه وجود دارد، نخود کرمان نسبت به انواع دیگر، مشهورتر و خوشنام تر شده است. در حال حاضر برترین نخود را نوع کرمانی آن می دانندد نخودهای وارداتی نسبت به انواع ایرانی ظاهر بهتری دارند. بارزترین ویژگی آنها درشتی است.
لپه
دو نوع لپه در بازار است که هر دو هم خریدار دارند. اما لپه های ایرانی خوش اقبال تر هستند و شهرتشان بیش از نوع خارجی است. لپه آذر شهر، معروف ترین لپه ایرانی است و از نظر کیفیت قابل مقایسه با لپه سایر شهرها نیست. البته متاسفانه تقلب در این مورد هم بیداد می نماید. برخی فروشندگان مقداری لپه آذرشهر را با انواع دیگر مخلوط می نمایند و به نام آن و به کام خودشان سود می برند.
لپه های خارجی ای هم که در بازار یافت می شوند قدری درشت تر از حد معمول هستند اما برای پخت به زمان بیشتری احتیاج دارند. در واقع لپه های خارجی به اصطلاح دیر پز هستند.
منبع: همشهری آنلاین